Felhasználói vélemények

Szeverényi Kálmán vagyok a Hírös Faiskola Kft.-Kecskemét szakmai irányítója. Törzsfaiskolánk az ország gyümölcs-szemzőrügy készletének 30%-ával büszkélkedhet. A szemzőhajtás minőségének biztosítása szakmán belüli speciális feladat. Az állandó sebzésekkel, évjárat hatással, biológiai öregedéssel együtt kell fenntartani a rügyhozamot, az optimális hajtásvastagsággal együtt. Mindeközben a talajtömörödés folyamatosan ellenünk dolgozik. Ennek kezelésére vettük igénybe 4,0 ha-on a talajlevegőztetés sűrített levegővel való beinjektálásának módszerét. Az állandó szakmai kontroll alatt tartott területen szembetűnő volt a a fák felfrissülése. Az 1 millió rügy biztosított volt. A technológia sikerét igazolja: a fiatalabb (3-5 éves) törzsfáinkon a túlerős hajtásnövekedéstől tartva még nem merjük alkalmazni ezt. Növényegészségügyi szempontból talajlazításra csak ez módszer biztonságos.

 

Molnár Zoltán vagyok Göncről. A dió ültetvényünkben télen (2015) történt talajlevegőztetés. Idén a termés mennyisége előreláthatólag (még csak most kezdtük a szüretet) duplája lesz, mint az előző évben, illetve több dió lesz, mint eddig bármelyik évben. A fák hajtásnövekedésén is észrevehető a kezelés jótékony hatása. Az extrém szárazságot a növények nagyon jól viselték.

 

Ezúton szeretnék gratulálni és jó kívánságaimat valamint véleményemet kifejteni a talajlevegőztetéssel kapcsolatos újításoddal, valamint szolgáltatásoddal kapcsolatosan.
Az álló kertészeti kultúrák egyik legnagyobb problémája a rendszeres gépi növényvédelmi és talajmunkák végzése miatt a talaj tömörödése, a levegő kiszorulása, a csapadékvíz alsóbb rétegekbe, a gyökerek szintjébe történő beszivárgásának korlátozása. Ez akkor is igen jelentős probléma, ha ezt vizuálisan kevésbé, vagy csak több év folyamatos megfigyelései alapján érzékelhetünk.

Az ültetvények talajában az optimális, a kultúra számára legkedvezőbb, egyenletes víz-, és tápanyag felvételt lehetővé tevő arányok az alábbiak: 50% szilárd fázis (kvarc, ásványi anyagok, agyagásványok, stb.), 25% víz és 25% talajmorzsák közötti levegő. Ültetvényeinkben ez csak nagyon kevés helyen valósul meg a levegőtartalom alacsonyabb aránya miatt. A talaj levegőztetési eljárás rendkívül látványos hatásokat produkál az annak elvégzését követő közvetlen időszakot követően. A víz-, és tápanyagfelvétel nagy arányú javulásának eredményeként a növényi kondíció pozitív irányban változik, ami a hajtásnövekedésben, a rügyképződésben és a gyümölcs méretének erőteljes növekedésében  mutatkozik meg. Szerencsére módom volt ezt nem egy ültetvényben megtapasztalni. Nem is hiszem, hogy van-e még bármilyen más beavatkozás, amely ilyen rövid idő alatt képes ilyen mértékű pozitív változásokat előidézni.

Mint a gyümölcs ágazatunk sikereiért mai napig felelősséget érző oktató és kutató szakember őszintén tudom javasolni minden gyümölcskultúra esetében, hogy legalább 3-4 évenként végezzék el a gyökérzóna "levegőztetését". Ezt nemcsak az öregedő félben lévő, hanem a látszólag semmilyen problémát nem mutató, teljes termőkorú ültetvényekben egyaránt célszerű végrehajtani.
Úttörőnek tekinthető vállalkozásodhoz még egyszer gratulálok, és a hazai kertek érdekében is szívből kívánom, hogy minél nagyobb haszonnal, minél nagyobb ültetvény felületeken végezzed jó egészségben ezt a "küldetést".

Üdvözlettel:

Debrecen, 2015.08.27.

Dr. Gonda István
professor emeritus
Debreceni Egyetem
Kertészettudományi Intézet

 

Egy rövid észrevételt én is írnék, amit majd Dr. Gonda István is alátámaszt, ha szeretné.(Magyarország legnagyobb szaktekintélye gyümölcstermesztésben, ill. Debreceni egyetemen tanszékvezető). Ő ajánlotta magukat, és a levegőztetéshez fűzött reményünk bevált. Tavaly novemberben kerültem mostani munkahelyemre(17 ha alma, 16 éves ültetvény), ahol már a metszési munkálatokat én irányítottam. Az új hajtások akkor 5cm hosszúak voltak, talajlevegőztetés után egységesen 30-40cm-es hajtásnövekedést tapasztaltam. A virágzáskori fagy megfelezte a termésmennyiségünket,illetve tápanyag utánpótlási problémáink is vannak de mindezeken felül is érzékelhető a változás.

 

A szakértőm (Ozsváth Zoltán) szerint óriási hatása van a meggyesemre. Korábban majdnem ki akarta vágatni velem a nagy részét , most meg 30cm-es hajtásnövekedést produkált . Jelenlegi álláspontja szerint két éven belül csúcs termést fogunk vele produkálni.

 

Nagyon ajánlani fogom mindenkinek! Hiszem, hogy a Te kezed (és Imréé) is benne van abban, hogy vastagabb lesz a pénztárcám. Ha kell referencia írok! Csinálj egy visszajelzés / felhasználói tapasztalatok menüpontot....

egy homoktövis ültetvényes

 

15 éves intenzív Idared ültetvényemet elméletileg már le kellett volna váltanom. Most fénykorát éli, teljes termést hoz és újabb 4 évre szavazok neki bizalmat.

A levegőztetés előtt 0-4 cm-es hajtásnövekedéssel bírt, jelenleg átlagosan 40 cm- a kivágásra-újratelepítésre minden esélye megvolt.

 

A tavalyi évben méretproblémák miatt csak léalma-minőség termett a 3 ha-os Gála ültetvényemen. A januári levegőztetésed után most étkezési almát szüretelek.