Cserebogárpajor elleni védekezés a gyümölcsösökben

 

A www.talajlevegoztetes.hu weblapon egy megvalósított szabadalmi védettségű sűrített levegős talajlazítást tanulmányozhatnak. Itt 12 bar nyomású levegőt injektálunk a talaj 130cm-es rétegébe. Hektáronként 1000db munkaműveletet hajtunk végre. Technológiailag megoldott a talajba áramló levegőbe (légsebesség:940km/h) talajfertőtlenítő szer adagolása. A pajorok ellen 2l/ha dózisban engedélyezett a klórpirifosz-etil használata. /Cyren EC,Pyrinex 48EC/

A cserebogár lárva : L1-L2 (1-2 éves) képletek megbarnulnak,megdöglenek, a nagyobb L3-L5 (3-5 éves) képletek egy része barnul meg, a többi vélelmezhetően nem táplálkozik tovább. Ezek sajnos már kártételüket elkövetve kirepülnének. 340 Ha kezelését végeztük eddig így el. A talajlazítási céllal 1400 Ha-nyi tapasztalatot gyűjtöttünk össze 6 év alatt.

Egyszer sem volt megrendelésem a Bora készítménnyel kapcsolatosan.

Faragó Endre /kertészmérnök

Készítette: Osváth Zoltán

 • 3925 Prügy, Csokonai M. Út 39.
 • Telefon: 00 36 20 233 30 65, 00 36 30 428 99 05.
 • E-mail: osvathz [at] enternet.hu

A gyümölcsösök cserebogár fertőzöttségével, a radikális vegyszerek kivonását követően, egyre nagyabb területeken találkozunk. A pajorok kártétele következtében teljes ültetvények kipusztulhatnak.

A cserebogár fertőzöttséggel az ország szinte minden területén találkozhatunk. A gyümölcsösökben a legnagyobb kártételt a májusi (Melolontha melolontha), az erdei (Melolontha hippocastani), a kalló (Polyphylla fullo), a keleti (Anoxia orientalis), és a zöldcserebogár (Anomália vitis) fajok lárvái okozzák.

A többi cserebogárfaj egyedei is, különösen a polifág lárvái tudnak jelentős károkat okozni. Az általam vizsgált területeken, az említett négy faj egyedei voltak döntően a meghatározó tömegű kártevők.

Kalló és keleti cserebogár pajorok Kecelen

Májusi és erdei cserebogár pajorok Ravazdon

Az egyes területek pajorfertőzöttsége -egy-egy fa alatti egy négyzetméteren- elérheti a 250-350db-ot. A fertőzöttségre jellemző, hogy a fajok minden korcsoportja megtalálhatók.
A rágási kártételük mellett igen jelentős a nyitott sebzéseiken keresztül bejutó sebzési paraziták, -baktériumok, gombák-, okozta károk, pld. a golyva, a Verticillium, stb.

Védekezési lehetőségek:

Az imágók elleni vegyszeres védekezés:

 • A rajzáskor alkalmazott vegyszeres védekezéssel a lombkártétel a gazdasági kár szint alá szorítható. Tény azonban, hogy a legjobban kivitelezett növényvédelem mellett is marad sok petéző egyed. A lárváik több évig károsítanak a talajban.

Pajorok elleni védekezés:

 • A pajorok elleni védekezés lehet talajfertőtlenítő vegyszerrel, és biológiai
  készítményekkel.

A hatékony vegyszereket kivonták a forgalomból a környezeti károsításuk miatt, a meglévő szerekkel nem kielégítő a védekezés hatása.

A cserebogár pajorok elleni védekezési módszerek területén régóta folynak kísérletek a természetes ellenségeikből készített készítményekkel, pld. rovarpatogén nematódák, élősködő atkák, baktériumok, és entomofág gombák területén.

Hazánkban a BIOVÉD 2005 Kft gyártja a Bora gombakészítményt, mely alkalmas egyéb talajlakó károsítók mellett a pajorok elpusztítására is.

A Bora hatóanyaga a Beauveria bassiana entomofág gomba, mely a kártevő szervezetébe kerülve megfertőzi, s lassan elpusztítja azt. Egyszerűen fogalmazva, meg kell etetnünk a kártevővel a Beauveria bassiana gombát, ahhoz, hogy működjön, tehát fontos az egyenletes kipermetezése a fertőzött területre. A készítmény égész évben alkalmazható.

A leghatékonyabb, ha a Borával osztott kezelést végzünk. Az első kezelés javasolt időpontja szeptember elejétől november végéig, a második kezelés következő év március közepétől április végéig. A javasolt dózis mind a két kezelésnél 3-3kg/ha Bora, 3-400liter vízben kipermetezve. Ha lehet dolgozzuk be, vagy 8-10mm vízzel öntözzük be.

Ismereteink szerint minden cserebogár pajort elpusztít, hosszabb, rövidebb idő alatt. A gyümölcsösökben előforduló legtöbb faj 5-8 hónap alatt áldozatul esik a Beauveria bassiana gombának. A pajor szervezetébe bekerülve megfertőzi, néhány hét alatt a táplálkozása lecsökken, s lassan megöli. A viszonylag hosszú időre azért is van szükség, mert a fák gyökerei és a tuskó alatt lévő egyedek, a viszonylagos védelem miatt későn fertőződnek meg, így a gomba fertőző hatása időben elhúzódik.

A fajok érzékenysége, ill. a Beauveria bassiana gombával szembeni ellenállósága között is jelentős különbség van. A legtöbb faj a fertőzést követően 2-3hónap alatt elpusztul, de a keleti cserebogár (Anoxia orientalis) lárváit nagyon lassan, 22-24 hónap alatt öli meg. Ezért a Bora alkalmazása előtt javasolt a területről gyűjtött pajorok faját meghatározni, s annak megfelelően megtervezni a védekezést. A fajmeghatározást az MgSzH Megyei Növény és Talajvédelmi állomások rovartanos szakemberei elvégzik.

Abban az estben, ha a területen található cserebogár fajok között, nincs keleti, vagy 1-2% csak az előfordulásuk aránya, akkor a fent említett Bora kezeléssel, 5-8 hónap alatt rendbe tehető a terület.

A keleti cserebogár 2%-nál nagyobb arányú jelenléte esetén a fertőzöttségi aránytól függően 22-24 hónapig is találkozhatunk nagyszámú fertőzött keleti pajorral, ami ez eredmény szempontjából nagyon lassú és hosszú folyamat.

A keleti pajorok pusztulását felgyorsíthatjuk a második Bora kipermetezése után egy hónappal a területre kipermetezett AO gombakészítménnyel.

Az AO hatóanyaga az Arthrobotris oligospora, mely gomba a Borával megfertőzött, s általa legyengített pajort az AO is megfertőzi, és a kettő együtt rendkívül felgyorsítja annak pusztulását. Az AO egymagában nem fertőzi meg a pajort.

A kétszeri Bora kezelés és az utána hozzá adott AO minden pajort, így a keleti pajorokat is két hónap alatt elpusztítja. Természetesen ez a kombináció így működik minden pajor faj esetében, csak a többi faj elpusztításához nem feltétlen szükséges az AO, ami költség szempontjából kedvezőbb.

Az AO-nak egyéb előnyös hatása is van. A növények gyökérzetén élősködő fonálférgeket, gyökératkákat is megfertőzi és elpusztítja. Az AO-t, a gyümölcsösök, a szőlők esetében ezeknek a kártevőknek az elpusztítására is, érdemes külön is alkalmazni.

A gombakészítmények alkalmazásának feltételei:

 • Gombaölő szerek elpusztítják a Bora és az AO entomofág gombákat. Amíg a talajba be nem jutnak, nem permetezhető ki gombaölő szer.
 • Gyomirtó szereket szintén csak a talajba bejutás után adhatjuk ki, mert a legtöbb gyomirtó szer károsan hat a Bora és az AO hatóanyagára.
 • A Bora és az AO tankkeverékben nem juttatható ki.
 • A permetezőgépnek szermaradékoktól tisztának kell lenni.
 • A permetezőgép keverő berendezésének tökéletesen kell működnie, mert igen gyorsan kiülepszik mind a két készítmény.
 • A permetezési nyomás legfeljebb 3bár legyen.
 • A magas, 35 celziusz fok feletti hőmérsékleten a Bora és AO hatóanyaga elpusztul.
 • A fagy a kijuttatott készítménynek nem árt.
 • A napfényre nem érzékenyek. A kipermetezés után nem kötelező azonnal bedolgozni.
 • Mint minden gomba ezek működéséhez is nedvességre van szükség. A száraz talajban nem pusztulnak el, csak addig nem dolgoznak, amíg nem kerülnek nedves környezetbe.